2012. november 16., péntek

Marcipános gyors torta


A vasárnapi ebédhez egy gyors desszertet is készítettem. Már kipurcantam a konyhában, de a friss zöldségekből, bőséges húsos csontból készített leves és a párolt zöldséggel tálalt rántott husi kívánta a desszertet.

Alap piskótát készítettem. Mivel a panír és a reggeli jópár tojást elfogyasztott így a maradék 4 db tojásból készítettem a piskótát, így ebben az átmérőben picit lapos lett a torta.

Torta tésztája:
4 tojás
4 ek mandulaliszt
2 ek xylit
1 csipet szódabikarbóna

Mint a piskótát úgy készítsd. A sárgáját elkeverem a cukorral, liszttel, szódabikarbónával, ehhez hozzá keverem a felvert tojásfehérjét, majd szilikonos sütőformába töltöm és 180 fokos sütőbe, légkeverésen, kb. 30 percig sütöm.

Krém:
Kb. 20 dkg mandulaliszt
Kb. 5-10 dkg porxylit
keserű mandula aroma
pici víz

A mandulalisztet elkevered a xylittel, majd annyi vizet teszel hozzá, hogy kenhető állagot kapj. Majd hozzá keversz egy leheletnyi mandula aromát.

A kihűlt tortalapot ketté vágod, majd rákened a krémet és mehet rá a kalapja:-)

A tetejére én kakaóból készítettem bevonatot, de olvaszthatsz fel csokit is. Kb. 3 evőkanál kakaót 1 ek zsírral, kb. 1 ek vízzel a főzőlap hőtároló funkcióján "felfőztem". Gőz fölött is elvégezheted az olvasztást. És még melegen rákentem a tetejére. Lehet ezt még fokozni. Több krémmel, vastagabb, ropogós réteget képezhetsz, főleg ha kókuszzsírral csinálod.




Palacsinta

Kétféle palacsintát szoktam készíteni. Az egyik apának és a csajoknak, ez zablisztes. A másik pedig nekem darált dióból vagy gesztenyelisztből vagy mindkettőből:-)

Leírom először a zablisztest.

4 db tojás
fél kg zabliszt
pici xylit, pici só
szénsavas ásványvíz

Hagyományos módon összekeverem a hozzávalókat. Először felverem a tojást, elkeverem csomómentesen vele a lisztet, pici víz hozzáöntögetésével. Ízesítem, majd kis időre állni hagyom. Én két serpenyőben szoktam sütni a palacsintákat, felgyorsítva a sütési folyamatot:-) Kókuszzsírt olvasztok és kb. 1/2 kávéskanállal dobok a serpenyőbe, amit folyamatosan a főzőlap 8-as (9-es skálán) fokozatán hevítek. Aztán mehet bele a tészta. Gyönyörűen forgatható, aranybarnára sütjük. A tésztát időnként hígítani kell.

A gesztenyelisztes vagy diós palacsinta

Itt szintén több tojásra van szükség a megfelelő állag eléréséhez. A gesztenyelisztes palacsintát ugyanúgy készítem, mint a zablisztest. Azonban nem mindig sikerül a forgatás. Ebben az esetben egyoldalasan sütöm csak. Így is tökéletes és isteni!

A diós verziónál a 4 db tojáshoz, kb. 20 dkg darált diót teszek. Gyengén folyós, sűrű állagú lesz. Többnyire egyoldalasan lehet sütni és viszonylag vastag, tömött lesz a tésztája. De ez is isteni!

Diós palacsinta                       Zablisztes palacsinta

Csülkös körömpörkölt petrezselymes gnocchival, salátával

Csülkös körömpörkölt:
1/2 kg csontozott csülök
4 db köröm
1-1 db paradicsom, paprika, hagyma
só, bors, paprika 
Sertés zsír

Gnocchi:
4 nagy tojás
kk. só
2 csipet szódabikarbóna
1 nagy gerezd áttört fokhagyma
12 dkg Paleo-jó tökmagliszt
2 dkg Paleo-jó petrezselyemliszt

A körmöket már a boltban előkészítve, aprítva kérem:-) otthon csak tisztítani szükséges. zsíron megfuttatom a hagymát, majd a paradicsomból, paprikából, pirospaprikából lecsóalapot készítek, majd átforgatom benne a körmöket, és a felkockázott csülköt. Mikor rottyant egyet, felöntöm pici vízzel, sózom, borsozom és legalább 2 órácskát főzöm. A vizet folyamatosan pótolom, ha kell utánaízesítek.

A gnocchihoz a tojásokat felverem sóval és a szódabikarbónával. Ehhez mehet hozzá a fokhagyma és a kétféle liszt. Néhány percig állni hagyjuk, majd forrásban lévő sós, bő vízbe dobáljuk. A gnocchik formázásához meleg vízbe mártott kéz szükséges. Elkezd kifehéredni és feljön a víz tetejére. Összesen kb. 4-5 perc alatt kész is van. Szűrőlapáttal kiszedjük.



Sütőtök krémleves

1 db orange sütőtök
1-1,5 dl kókusztej
5 dkg tökmag
só, fehérbors, szerecsendió

A saját kertben termett sütőtököt mosás után, felkarikázom, majd sütőpapíron rácsra helyezve 180 fokon sütöm kb. 30 percig. Ezt követően az édes, omlós tökhusit kipöccintem héjából egy lábasba, majd, kb. 1-1,5 dl kókusztejjel, pici vízzel elturmixolva felforralom. 
Pirított tökmaggal tálalom. Isteni íze lesz a sült tökből készült levesnek! Próbáld ki!
Könnyen emészthető, tele vitaminnal, ásványi anyaggal!

a kép a google imagesről való

Töltött káposzta

1,5 kg savanyú káposztát vettem és 1 kg darált combot
volt itthon kacsazsírom, azon megpároltam egy kisebb fej hagymát és két gerezd fokhagymát. Pirospaprikával és sóval megszórtam, majd bőven felöntöttem vízzel. A káposzta egy részét beletettem, míg felforrt beízesítettem a darált húst (só, bors, reszelt fokhagyma), sem tojás, sem rizs nem kell bele. Nem fog szétesni, ne aggódj! Tehát, amikor elkezdett forrni, szépen rácsücsültettem a káposztára a gombóckákat majd betakartam a kimaradt káposztával. Kb. 1-1,5 órát főztem.


a kép a google imagesről való

2012. november 9., péntek

Rántott csirkemell, grillezett zöldségekkel

Nagyon egyszerűen elkészíthető és a panírja is isteni!

1 kg csirkemell (jó nagy adag lesz belőle, másnapra is elegendő)
5 db tojás
zöldségek: répa, hagyma, paprika, paradicsom
paleo szezámliszt

xylit

ca. 2000 Ft

Itt különösebb receptre nincs szükség, ugye, ami otthon volt zöldség, akár répa, hagymafélék, paprika, paradicsom, padlizsán, cukkini.) sütőben, grillfunkción készült, csak xylit és só került rá. (a paprika, paradicsom, padlizsán szigorú paleosoknak nem megengedett!)

A csirkemellet szeletelés után sóztam, borsoztam - én kb. fél - 1 órát szoktam állni hagyni a panírozás előtt. 5 tojást felvertem kb. 2 evőkanál paleo szezámliszttel. A húst először megforgattam simán a szezámlisztbe, majd a szezámlisztes tojásba és ezt követően bő forró zsírban kisütöttem. Főztem ki hozzá ecetes-xylites vízben céklát.



Itt már a másnapi munkára készül, az ételtartó dobozban minden finomság

Sült kacsacomb párolt káposztával

1 közepes fej fehér vagy lila káposzta
4 db kacsacomb
só, bors, majoranna, paprika, ecet
1600 Ft/4 fő

A káposztát csíkokra gyalulom, picit sózom és állni hagyom. Addig a kacsacombok mindkét oldalát a fűszerekkel bedörzsölöm, majd mindkét oldalát serpenyőben hirtelen megpirítom, majd forró sütőben, alufóliával letakarva, kb. 1,5 óra alatt, 180 fokon, légkeverésen, puhára sütöm. Időnként zsírjával locsolgatom. Mikor beköltöztettem a kacsát a sütőbe, jön a káposzta. Pici zsiradékon hagymát pirítok, xylitet karamelizálok, pici piros paprikával meghintem, majd mehet rá a kinyomkodott reszelt káposzta és pici só. Kb. fél óra alatt puhára párolódik. A legvégén néhány csepp ecettel ízesítem, majd rottyan még egyet és lezárom. Jöhet is a tálalás!:-)


Tojásrántotta

Ugye ehhez nem kell recept? Minden, ami otthon van mehet bele:-) Én vörös hagymát, lila hagymát és fokhagymát pirítok, többnyire kacsazsíron, dobok rá pici füstölt kolbászt, szeletelt paprikát, gombát, lepirítom, majd mehet rá a felvert tojás. Nekünk - ugye 4 főre - egy reggeli 10 tojás. ca. 500 Ft



Magyaros, gyors reggeli

Házi füstölt kolbász, zöldségek, sajt. Lehet maradék *sült húst is felszeletelni, ha nincs éppen adalékanyag mentes füstölt kolbász a kamrában, hűtőben. Sőt a szalonna, lila hagymával  szőlővel, almával is ideális reggeli. 4 főre, ca. 600 Ft

* a maradék sült-főtt húsokat érdemes lefagyasztani (hacsak nem már egy fagyasztott húst dolgoztál fel), mert kitűnő pástétom készíthető belőle és bőséges vacsora lehet egy kis maradék husi zöldségekkel.



Rakott karfiol


Rakott karfiol ca 1100 Ft:

1 közepes fej karfiol (350 Ft)
60 dkg darált hús (550 Ft)
4 tojás (160 Ft)
só, bors, hagyma, fokhagyma, pirospaprika

Felteszem sós vízbe főni a karfiolt, közben kókusz zsíron a hagymát picit megfuttatom, dobok hozzá 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymát, majd mehet rá a darált hús. Fehéredésig pirítom, aztán zutty rá a pirospaprika, só, bors. Kedvemtől függően jó érett paradicsom és paprika (lecsó) alapra teszem fel. De a fűszerezés ízlés kérdése. Amikor a karfiol már nem kemény, de még viszonylag roppanós állagú, leszűröm és hagyom hűlni, akkor is puhul még. Míg fő a darált husi, a 4 tojást szétválasztom, a sárgáját is és a fehérjét is külön-külön felverem. Értelemszerűen a fehérjét keményre. Amikor kihűlt a karfiol, hozzá keverem a tojás sárgáját, majd a tojás fehérjét lazán beleforgatom. A darált hússal felváltva, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben, kb. 25-30 percig sütöm. Reszelt parmezán is mehet a tetejére.

Tojás allergiásoknak is elkészíthető  Tojás helyett kb. 4 ek mandulalisztet v. gesztenyelisztet keverj a masszába. De magliszt nélkül is összeáll!



Meggyes-mandulás poharas piskóta


Meggyes-mandulás poharas piskóta ca. 660 Ft

1 pohár kb. 10 dkg darált mandula (Aldi, Lidl 20 dkg-os kiszerelésben) ca. 440 Ft
¼ pohár xylit ca. 100 Ft
6 db tojás (ca. 240 Ft)
15-20 szem magozott meggy (nekem kertből van a fagyasztóban, ca. 100 Ft) A főtt-sült gyümölcs nem paleo, kihagyható. Helyettesíthető étcsokoládé darabokkal, vagy aprított (nem darált) mogyoróval, mandulával stb.
1 kávéskanál szódabikarbóna
Nagyon szeretem ezt a sütit. Nagyon jól variálható és több napra is jól tárolható, viszonylag nagy mennyiség. Sütöttem már tortának, muffinnak, de szimplán tepsiben is jól mutat. Időnként a tészta feléhez keverek kakaót és úgy sütöm. Tehát variálható, változatossá tehető és egyszerű.
Felütöd a tojásokat, habosra kevered a cukorral, majd zutty bele a mandulával elkevert szódabikarbóna. Bele a gyümölcs vagy a magok. Folyós, jól önthető állagú lesz. Mehet az előmelegített sütőbeJ 180 fok, légkeverés, 30-35 perc.


Meggyes-diós poharas piskóta