2013. március 26., kedd

Tojásmentes kenyér

Rebinek több féle kenyérrel próbálkozom a változatosság fenntartásához. Ennél a kenyérnél kevesebb lenmagot használtam.

Hozzávalók:
3 ek lenmag
9 ek forró víz
10 dkg kókuszliszt
10 dkg szezámlisz
1/2 tk szódabikarbóna
pici örölt kömény, só, eritrit
1 ek zsír
ha szükséges, pici víz mehet hozzá

1. a lenmagot őrölöm, majd legalább 2-3 órára beáztatom a forró vízbe
2. az így kapott tojásra hasonlító, nyákos masszát hozzákeverem a száraz hozzávalókhoz és bele keverem az olvasztott zsírt
3. a sütés a szokásos 180 fokon, légkeverésen, előmelegített sütőben 35 percig
4. húskrémmel tálaltam. Ehhez kb. egyenlő arányban sült húst és zsírt tettem az aprítógépbe, valamint utánadobtam néhány paradicsomot, pici sót és egy marék petrezselymet.


ez a kupac szilvalekváros kenyér kóstolóba ment angolos csoporttársaknak

a lottó 5-ös mellé egy főző-dobozoló váltótársat is szeretnék...

2013. március 25., hétfő

Rozmaringos sertéssült karfiolpürével

Holnap 4 tortát kell süssek. Kettőt viszek a lányok köszöntésére a suliba, kettőt pedig a csütörtöki itthoni köszöntésre. És még ezer fele kell, hogy rohanjak, mert a szülinap, az szülinap! Így ma dupla adagot főztem, hogy holnap már csak a tortákra koncentrálhassak :-)

A paleo bevezetéséig szénhidrátfüggő Rebekám, aki a párolt zöldségekből 1 kávéskanálnyi adagokat evett, ma azt mondta, hogy "Anya az ízlelőbimbóm megváltozott. Nagyon szeretem a párolt zöldségeket!"  

4 fő részére, ebéd és vacsora.
Előkészítéssel töltött idő: kb. 40 perc
Sütési idő: kb. 1,5-2 óra
Költség: kb. 2000 Ft

Hozzávalók:
1 kg sertéstarja
1,5 kg karfiol
1 kg sárgarépa
1 nagy fej lilahagyma
1 közepes fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
rozmaring

bors

1. a tarja szeletek mindkét oldalát bedörzsölöm a fűszerekkel úgy hogy 1-2 gerezd fokhagyma és egy negyed vöröshagyma maradjon a körethez.
2. tepsibe fektetve, először 200 fokon 20 percig, majd 180 fokon kb. 1 órán át sütöm.
3. miközben sül a hús a karfiolt pici hagymán, fokhagymán, pici vízzel felöntve elkezdem párolni. Roppanósra párolom, majd nagyjából elturmixolom.
4. A sárgarépát karikázom, a lilahagymát szeletelem, majd néhány perc alatt pici sóval, fokhagymával, ízlés szerint némi eritrittel megpirítom.



2013. március 21., csütörtök

Szülinapi torta - prototípus - tojás nélkül

Jövő hét végén lesz a lányok szülinapja. Kezdem is hangulatba hozni magam. 8 éve ilyenkor már kemény boxmeccseket vívtak a hasamban és felváltva csuklottak :-) Félelmetes és gyönyörű volt!

Ugye Rebimnek tojásmentes tortát kell süssek, ehhez Pocak Panna receptjét vettem alapul és beleadtam apait-anyait :-) Mivel nem vagyok egy órákat elpepecselő típus, sőt a napi menetrend sem teszi lehetővé ezt, így különösen praktikus ez a torta, melynek elkészítési ideje 45 perc.

Hozzávalók:

Tészta:
15 dkg őrölt mandula
15 dkg datolya
3 ek kókusz olaj
5 ek kakaó (Holland)
1 tk fahéj
15 dkg eper

Csokimáz+díszítés:
20 g kókusz olaj
20 g kakaó
10 g méz
15 dkg eper

Kókuszhab:
1 db cocomas kókusztejszín
1 db habszifon :-) 

A tészta hozzávalóit aprítógépbe dobtam, majd hozzákevertem a kókusz olajba elkevert kakaót és belenyomkodtam a 18 cm-es tortaformába. Kb. 30 percig sütöttem, majd miután kihűlt az összemelegített csokimázzal megborítottam és eperrel, kókuszhabbal díszítettem. Nem hűtöttem le eléggé a tortát így a máz nem lett elég dekoratív. A lányoknak nagyon ízlett! Dorina is ilyet szeretne és nem piskóta alapút :-) Amit kértek, hogy próbáljuk ki szilvával a datolya helyett. Így lesz. 




Petrezselymes húsgombócleves

Gyors, egyszerű, tartalmas leves, mely mellé palacsinta vagy más gyors süti, pld. meggyes piskóta kerül az asztalra.

Hozzávalók:

6-7 db sárgarépa
1-2 db paszternák
1 db kisebb zeller
1 db karalábé
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
1 db paradicsom
1 db paprika

Gombóc:

80 dkg darált hús
2 szelet paleo kenyér (én lenmagos-kókuszlisztest tettem bele)
1 ek aprított petrezselyem
só 
bors
aprított fokhagyma, hagyma

1. a forrásba lévő vízbe beletettem a zöldségeket és a fűszereket
2. apró gombócokat gyúrtam, majd a forrásban lévő levesbe dobtam
3. bő 1,5 óráig, közepes lángon készre főztem


2013. március 13., szerda

Lekváros kenyér tejjel :-)

Ebből nem lehet eleget készíteni...két kenyeret sütöttem és 1 liter tejet készítettem. Épp hogy maradt reggelire néhány szelet???!!!! Íme a receptek!

Mandulás-banános kenyér(tojásmentes):

20 dkg mandulaliszt
2 db banán
1/2 tk só
1/2 tk szódabikarbóna

Összekevertem a hozzávalókat és előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben 35-40 percig sütöttem. Az állaga függ a banán nagyságától (ugye ő helyettesíti a tojást), de mindenképp kenhető állagot kell, hogy kapj. Belehuppantod a sütőformába és elkenegeted.

Mogyoró kenyér:

20 dkg őrölt mogyoró
3 db tojás
1/2 tk só
1/2 tk eritrit
1 tk szódabikarbóna
2 tk almaecet

1. száraz hozzávalókat elegyítem
2. nedves hozzávalókat elegyítem
3. összekeverem, sütőformába öntöm és 180 fokos sütőben, légkeverésen 35-40 percig sütöm.

Szilvalekvár:
Fagyasztott szilvát nagyjából összeturmixoltam. (A főzött lekvár nem paleo, csak kis mennyiségben célszerű fogyasztani, ha valaki megengedőbb)

Mandulatej:

5 dkg hámozott mandula
1 dl víz
pici eritrit
icipici só

1. néhány órára - a legjobb 24 órára - beáztatod a hámozott mandulát kb. 1-1,5 dl vízbe. 
2. az áztatási idő elteltével turmixolod, majd sűrű szövésű szűrőn leszűröd és hígítod vízzel, valamint ízlés szerint teszel bele eritritet, sót. Az eritrit el is hagyható.


2013. március 12., kedd

Fűszeres lazac, madársaláta ágyon

Ez szintén a heti rohanós vacsorák egyike. Tényleg 30 perc alatt elkészíthető.

Íme a recept:

1 kg filézett lazac
4-5 gerezd tört fokhagyma
zsiradék
majoránna

fehér bors
fél citrom leve
1/2 kg madársaláta
1/2 fej lilahagyma
20 dkg koktél paradicsom
olívaolaj

1. a halat megtisztítod, majd felszeleteled
2. pici keverőtálba a fűszereket(só, bors majoránna, citrom, fokhagyma) összekevered, majd alaposan bedörzsölöd vele a halszeleteket
3. enyhén zsírozott serpenyőben, mindkét felét aranybarnára sütod
4. míg sül a hal, a salátát megmosod, lecsepegteted, a hagymát szeleteled, a paradicsomokat felezed
5. majd nyakon öntöd olívaolajjal, esetleg balzsamecettel.


Magyaros csirkemáj salátával

Kicsit besokalltam a héten a teendőkkel, így igyekeztem gyors vacsorákat készíteni. Ma csirkemájat sütöttem és salátával tálaltam.

Hozzávalók:

1 kg csirkemáj
néhány szelet szalonna 
fél fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
bors
majoranna

1. a csirkemájat megmosod, megtisztítod
2. tepsibe helyezed úgy, hogy közben átforgatod a fűszerekkel, betakarod a szalonnaszeletekkel
3. 180 fokos, légkeveréses sütőben először letakarva 20 percig, majd a takarást eltávolítva, 10 percig sütöd.

Saláta:

1 fej kínai kel
2 db kígyóuborka
20 dk g bébi paradicsom
1 fej lilahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
pici almaecet/ecet/citromlé
pici eritrit

1. a saláta hozzávalóit aprítod
2. elkészíted a dresszinget
3. majd a felhasználáskor kevered össze a fogyasztandó adagot.




2013. március 8., péntek

csokikrémes mogyorókeksz

Gyors, egyszerű és isteni nasi! Lányoknak suliba tízóraira is adtam már és főétel után desszertnek is csomagoltam nekik:-) Rohanós napokon jó, ha ott van kézközelben! Glutén-tej-tojásmentes!

Hozzávalók:

Mogyorókeksz:

20 dkg őrölt török mogyoró
2 db banán
10 csapott tk eritrit

Avokádókrém:

2 db érett avokádó
1 dl zsiradék
1 ek kakaó
1/2 ek eritrit
1/2 vanília rúd
leheletnyi fahéj

1. a keksz hozzávalóit összeborítod, majd formázod és sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezed.
2. 180 fokos, légkeveréses sütőben 25 percig sütöd
3. Az avokádókat a héj és a mag eltávolítása után aprítógépbe krémesíted,
4. Az olvasztott zsiradék feléhez hozzákevered a kakaót és az eritrit felét
5. Az avokádókrémet a kakaós masszával elegyíted és kész is a csokikrém :-)
6. A maradék hozzávalókat összekevered (avokádókrém, eritrit), valamint dobsz bele egy kis vaníliát és fahéjat, ezzel el is készült a vaníliakrém :-)





2013. március 3., vasárnap

Receptgyüjtemény

A múlt heti klubnapon is rengeteg recepttel gazdagodtunk. Itt teszem közkincsé.

Csapkodós kakaós

12 ek xilit
4 tojás sárgája
4 tojás fehérje
1 dl víz
1 dl olaj
12 ek darált mandula
1 cs sütőpor

A hozzávalók elkeverését követően a felét tepsibe tesszük, a másik feléhez tojásfehérjét keverünk és kakaót, majd rácsapkodjuk a tepsibe rakott tésztára, megszórjuk durvára őrölt mandulával. 30 perc alatt készre sütjük.

Kenyér

4 tojás
4 p ek kendermagliszt
2 p ek cikórialiszt
1 ek zsír
1 tk szódabikarbóna
1 dl víz

A hozzávalókat elkeverjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.

Fűszeres kenyér

40 dkg lenmag
10 dkg bármilyen magliszt
8 tojás
2 dl víz
2 ek zsír
2 tk só
2 tk szódabikarbóna
mediterrán fűszerezés: 2 tk oregánó, 2 tk bazsalikom, 
magyaros fűszerezés: 2 tk paprika, 2 tk kömény, 2 tk majoranna

A hozzávalókat összekeverjük, majd ízlés szerint választunk hozzá fűszereket, ezt is belekeverjük és a szokásos - legalább 180 fokos előmelegített sütőben, kb. 30-35 percig sütjük.

A kenyérszeletekre feltétként kerülhet májkrém(sült máj pürésítve) vagy avokádókrém (turmixolt avokádó húshoz hagymát, fokhagymát, sót, borsot keverünk).

Sárgarépás vagdalt

50 dkg darált hús
2 db sárgarépa
1 ek szezám vagy lenmagliszt
1 db tojás
só, bors, pirospaprika
kis fej vöröshagyma reszelve

Jól összegyúrjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, kb. 20-25 perc alatt, 190 fokon megsütjük.

2013. március 1., péntek

csirkemájas lenmagkenyér

Tegnap újabb klubnapot tudhattunk magunk mögött. Elhangzott egy kenyér recept mely megihletett.

Kenyér hozzávalói:

25 dkg lenmag
10 dkg mogyoró
3 csapott ek szezámliszt
1 tk szódabikarbóna
1 csapott ek xylit
1 csapott tk só
2 db tojás
2 dl víz
2 tk almaecet
1/2 dl zsír

A mindennapi főzőcskézés annyira "idősporolóssá" tesz, hogy rendszerint a száraz hozzávalókat (jelen esetben egész lenmag, szezámliszt és őrölt mogyoró) turmixba dobom, majd a zsírral, vízzel, almaecettel elkevert tojáshoz dobom és mehet is a sütőformába. 
Én két részre osztottam a tésztát és csak az egyik feléhez ment a tojás. A másik fele Rebimnek tojásmentesen sült.

Csirkemájas hozzávalói:

20 dkg csirkemáj
kb. 10 dkg zsír (nekem a sült hús felfogott zsírja volt)
pici fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
bors
majoránna

Kb. 10 perc alatt a csirkemájat puhára sütjük a zsiradékon, fűszerezzük. Végezetül aprítógépben homogenizáljuk a hagymákkal. Ha nem szereted a markáns hagyma ízt, süsd a májjal együtt.

Egy szimpla szendvics...ami nekünk paleosoknak a múltat idézi...:-)