2013. május 24., péntek

Epres nyalóka - Fő az egészség!

Két apropója is van a mai nyalókakészítésnek...sőt, ha jobban belegondolok három is:-)

1. A gyereknap itt van a kertek alatt. És az édesség ezen alkalomból különösen dukál! Olyan édesség, mely adalékanyagoktól mentes, Xilitet és hőkezelés nélküli, vegyszermentes epret tartalmaz. Ennek a nyalókának van múltja, jelene és jövője!

2. Kaptam egy megtisztelő felkérést Bettitől, hogy csatlakozzak a "Fő az egészség" mozgalomhoz, melynek célja az egészséges ételek, ezáltal az egészséges táplálkozás népszerűsítése.



3. És nem utolsó sorban az eperszezon is része az ihletnek!

Én az egészséget komplex fogalomként kezelem. A test és a lélek egészsége, különösen fontos a gyermek számára. Ehhez szükség van a példamutató, egészséges táplálkozásra való törekvés gyakorlatban történő elsajátítására. Sokkal jobban ízlik az étel, ha együtt készítjük el és a közös munkával nagyobb lesz a kötődés és az elfogadás az egészséges ételek irányába. A test egészsége mellett a közös veteményezés, gyomlálás, betakarítás és az ételek elkészítése mind erősítik a családi kapcsolatot, a lélek egészségét.

A mi generációnk már nem, de ők és az ő gyermekeik új alapokra helyezhetik a nyugati táplálkozást, az emberiség jövőjét, egyúttal előidézve a gyógyszeripar hanyatlását.

És akkor nézzük a képregényt, hogy milyen mozzanatok állnak a nyalóka mögött:

Tavaly veteményeztünk először. Idén, már-már rutinosan vágtunk bele a földművelésbe :-)

Norbim ősszel, nagy gondossággal szaporított eperültetvénye takaróként pompázik a kertben

Mint minden a kertünkben, ez is vegyszermentesen várja a hasznosítást

Dorina, különösen szereti az epret
9 db nyalókához és néhány szem cukorhoz kb. 15 dkg xilitet hevítettünk 200 fokra (mézzel és eritrittel nem működik)

időnként kevergetve

Míg melegedett a xilit, a nyalókaformákat (www.deszertmester.hu) kókuszzsírral kikentük

A kb. 40 fokra visszahűtött folyékony cukorba, kb. 1-2 ek turmixolt epret kevertem. Mivel forró én kanalaztam a formába, a lányok pedig hurkapálcát helyeztek a formába. Minél kevesebb a víztartalma a gyümölcsnek, annál keményebb lesz a nyalóka. 

A megmaradt masszát, kókuszzsírral lekent alufóliára halmoztuk

Ha túlságosan visszahült, tegyük újból melegedni, hogy könnyen formázható legyen

s lám, itt az egészséges cukor is



2013. május 14., kedd

Paleo zsemle

Ez már a 128. próbálkozásom...lenne...kb., ha számolnám...De úgyhiszem megérte :-) A péksütemények, - ha lehet így nevezni - tekintetében Dorinám a legkritikusabb. Neki nem sütöttem még olyan zsemlét, amit szó nélkül hagyott volna. Most megtört a jég :-) 

Ami még nehezíti a helyzetet, hogy a zsemle egyrészt meg kell feleljen ugye Dorina ízlelőbimbóinak, az összetétele pedig Rebekának kell, hogy megfeleljen. Jelentem, sikeresen zárult a projekt, finom, tojásmentes, mutatós zsömiket gyártottam! Az ihletnek valót Évitől kaptam.

10 dkg lenmagpehely (turmixban porítottam)
10 dkg kókuszliszt (liszt és nem porított reszelék)
2 púpozott ek. útifűmaghéj
1 tk chi mag
csipet só
1 tk szódabikarbóna
3 tojás (elhagyható)
kb. 2 dl víz
2 tk almaecet
3 tk cocomas kókuszkrém

1. Először a száraz hozzávalókat kevertem össze, majd a nedves hozzávalókat.
2. A tojást én a végére hagytam, mert a tésztát ketté vettem, és csak az egyik részhez kevertem a felvert tojást.
3. Ha Te ehetsz tojást, akkor a száraz hozzávalókhoz mehet a cocomasos-vizes-tojás, így a második lépcső kihagyható
4. Ezt követően kézzel nekiestem és egyre inkább formálható, tésztát kaptam. Dagasztó mozdulatokkal játszadoztam a tésztával:-)
5. Vizezett kézzel, tenyér nagyszágú zsemléket formáltam, majd 180 fokos sütőben, légkeverésen 40 percig sütöttem.



A bal oldali a tojásos, látszik a simaságán és a színén.

Picivel több víz hozzáadásával simább lehet a tojás nélküli zsömi is

2013. május 12., vasárnap

túrós palacsinta

Az előző bejegyzéshez kapcsolódva, mikor sütögettem a palacsintákat és duruzsolt a sütőben a paleopehely, a felkeléskor beáztatott mandulát leturmixoltam többször átszűrtem, némi eritrittel édesítettem és kész is lett a mandulatej. Hántolt mandulát használj. Ha nincs otthon megteszi a hántolatlan is, de akkor 1-2 percre forró vízbe kell dobni, majd a héjából kiugrasztani. Az áztatás az szerintem fontos mozzanata a jó turmixolhatóságnak. A krémesre turmixolt visszamaradt mandulát pedig pici citrom levével, eritrittel és mazsolával ízesítve túróként használhatod fel. Nálunk a mandulatejhez a bevált recept, 10 dkg mandulához fél liter víz és kb. 2 tk eritrit. Az arányok ízlés és pénztárca függőek.

És most nézzük a palacsintát.

A hagyományos palacsintához hasonlóan dolgozz a gesztenyeliszttel is. Talán picit hamarabb ég. Tojás nélkül is szépen sül, ezért is használom előszeretettel.

Hozzávalók:

kb. 15 db palacsinta készítéséhez

2 db tojás (elhagyható)
25 dkg gesztenyeliszt
víz 



Gabonapehely tejjel avagy paleopehely mandulatejjel

Annyira, de annyira résen kell lennem...A változatosság fenntartása és a régi dolgok új köntösben való visszacsempészése folyamatosan feladatom. Ha a csajoknak valami eszébe jut, még ki sem mondják és már kattognak is a fogaskerekek:-)

Ma reggelire gesztenyelisztes palacsintát sütöttem, - azt is mindjárt felteszem - így a pehely alaplisztje máris kéznél volt. Míg sütögettem a palacsintát, duruzsolt a sütőben a paleopehely. 

Az összekevert lisztet addig hígítottam  míg kenhető állagot nem kaptam, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra kentem folyamatosan vizezett lapáttal. Maximum fél cm magas lett. Előmelegített 80 fokos sütőben, légkeverésen, legalább 2-3 órán át szárítottam. A tészta lassan elkezdett berepedezni, a repedések mentén szétválni. Időnként nyisd ki a sütőt és a párát engedd szabadon :-) Amikor kész azt Te is látni fogod, mert teljesen kiszárad, roppanós lesz. Ekkor kézzel apró darabokra tördeltem és légmentesen záródó üvegbe tettem...attól tartva, hogy lesz ideje, lehetősége, esélye bepuhulni :-)

Mandulatej készítése itt.

Hozzávalók:

20 dkg gesztenyeliszt
5 dkg kókuszliszt (porított kókuszreszelék)
jó sok fahéj
néhány csavarintás méz
2-3 tk eritrit
kb. 2 dl víz a megfelelő állag eléréséhez





2013. május 7., kedd

Tökmagos lenmagkenyér

Mára már kialakult kenyérsütési technikával /becsukott szem technika :-) / és kialakult repertoárral rendelkezem. Amilyen lábbal kelek, olyan kenyeret sütök. Mandulalisztes/mandula-őrleményes kenyér, Lenmagból készült kenyér, valamint lenmagos-szezámos lepénykenyér, amelyek előfordulnak konyhámban. A lenmagost még nem mutattam be, íme:

Hozzávalók:

4 db L-es tojás
30 dkg egész lenmag
1 csapott tk só
1 csapott tk szódabikarbóna
1 dl zsíradék
2 tk almaecet
bő 1dl víz

1. a lenmagot malommá avanzsált turmixgépben aprítom, pelyhesítem
2. egy keverőtálba öntöm a többi száraz hozzávalóval
3. felverem a tojásokat, elkeverem a többi nedves hozzávalóval, majd elegyítem a két tál tartalmát
4. tökmaggal v. napraforgómaggal megszórom a tetejét (igény szerint egy marékkal mehet a tésztába is)
5. 180 fokos, légkeveréses sütőbe kb. 35 percig sütöm.


Medvehagyma pesto és paleo párizsi a feltét

Medvehagyma pesto és paleo párizsi a feltét


Medvehagyma pesto pasztinák chipsel

Nem hagyhattam ki...Elvégre Medvehagyma szezon van...Előszeretettel csomagolom szendvicsekbe vagy egyszerűen elrágcsáljuk, mint egy kecske:-) Most pesto készült belőle és hűtőszekrényben tárolva, hosszabb ideig is nasizhatunk belőle. Dorinám hurutos köhögésére is kiváló,  egyéb jótékony hatásait pedig itt olvashatod: Medvehagyma 

Hozzávalók:

10 dkg fenyőmag (nem olcsó, 12.000 Ft/kg, helyettesítheted akár mandulával, kesudióval is) 
20 dkg medvehagyma
kb. 1,5 dl olíva olaj
pici só

1 kg paszternák
kókuszzsír a sütéséhez

1. első lépésként a fenyőmagot aranybarnára pirítom
2. majd a medvehagymalevelekkel, sóval együtt aprítógépbe dobom és homogenizálom, fokozatosan hozzáöntve az olajat.
3. Hűtőbe teszem, picit érjenek az ízek, addig ropogósra sütöm a paszternák karikákat.
4. Jó étvágyat.