2013. szeptember 18., szerda

Paleo köretvarázs

A kezdő paleosok legnagyobb dilemmája, hogy jó-jó, de mit egyek a krumpli és a rizs helyett? Na és a tészta? Sőt a paleolit életmódot, már messziről becsukott szemmel és füllel ellenzők tábora azt hiszi, hogy mi húst, hússal eszünk.
Hát akkor most nézzük csak, hogy milyen szűkös a köretek listája ;-)



Karfiolrizs
A karfiolrózsákat szedd rizsnagyságúra, majd pirítsd 1-2 percig zsiradékon, szórd meg mindenmentes rizs fűszerkeverékkel, ezt követőn ici-pici vizet önts alá, hogy ne égjen meg és párold tovább néhány percig. Célszerű még roppanósan lezárni, úgyis puhul még.
Nokedli
15 dkg gesztenyeliszt, 3 dkg mandulaliszt, valamint 4 db közepes méretű tojást pici sóval és vízzel nokedli tészta sűrűségűre keversz, majd forró, lobogó vízben 2-3 perc alatt készre főzöd.
 Sült zöldségek
Akár nyers, akár mirelit alapanyaggal dolgozhatsz. Javasolt valamilyen fűszerkeverékkel átforgatni a szeletekre vagy julienre vágott zöldségeket, pici zsiradékkal meglocsolni, majd forró sütőben roppanósra sütni.
Sült krumpli
Zellert vágj hasábokra, ha hasábburgonyát szeretnél, ha brassói mellé sütnél burgonyát, akkor pedig kockázd, majd bő forró olajban süsd készre! Ugye milyen egyszerű? ;-)
Ropogós zöldség fészek
Reszelj le egy vagy többféle zöldséget, pld. zeller, cékla, répa, hagyma, paszternák, édesburgonya…stb. Amid csak otthon fellelhető. Majd evőkanállal meregetve, dobd forró olajba. Egymásba kapaszkodva, „fészekszerűen” megsülnek. Ha csak szeleteled a zöldséget és úgy sütöd ki, akkor finom zöldségchipset kapsz!
Zöldséges röszti pogácsa
Az előbbihez hasonlatosan reszelj le zöldségeket, majd 1-2 tojást, pici sót keverj hozzá és formálj pogácsákat, majd süsd arany barnára, forró olajon. Időspórolós, ha a kikevert masszát tepsibe öntve sütöd meg, majd tálaláshoz kockázod.
Metélt tészta
A legegyszerűbb, ha veszel paleo száraztésztát és néhány perc alatt készre főzödJ De a tojás és a víz is megteszi J üss fel néhány tojást és annyi evőkanál vizet, ahány tojás használtál. Jól keverd el, de ne habosra, tégy hozzá pici sót, ezt követően öntsd kizsírozott tepsibe, úgy hogy vékonyan terüljön el, majd néhány perc alatt süsd készre, majd metéld vékony csíkokra J
Főzelék minden mennyiségben
A főzeléked alapanyagát pici vízben, alapanyagnak megfelelő fűszerekkel párold majdnem készre, majd negyedének visszapürésítésével sűrítsd.
Kockázott lepénykenyér
Keverd be kedvenc kenyérreceptedhez a tésztát, majd öntsd akkora négyszögletes formába, hogy egy ujjnyi vastag legyen a tészta, majd süsd kb. 30 percig és kockázva kitűnő köret pld. szaftos ételekhez.
Vitaminsaláta
Bármilyen friss zöldségből akár dressing készítésével, de a nélkül is pompás köret varázsolható!
Párolt káposzta
Hagyományos módon (paleo zsiradékkal, cukorral) készíts sült húsok mellé párolt káposztát!
Gyümölcs saláta
Szintén hagyományos módon készíts gyümölcssalátát, mely natúr húsokat szépen kiegészít!


2013. szeptember 17., kedd

Fahéjas szilvakrémtorta

Ismertek már! Arra törekszem, hogy a lehető legjobb időkihasználással képes legyek családom számára változatos, finom paleo ételeket készíteni.  A rohanó anyáknak nem sok idő jut a konyhára. Egy paleo anyának pedig ezt a kis időt kell hatékonyan kihasználni. Szívesen elmerülnék a gasztronómia világában, de ehhez kevés a délutánonkénti 1-2 óra, amikor reggelit, ebédet és vacsorát kell egy időben szimultán készítsek:-) És mindemellett a családdal értékes időt tölteni!

Ezért születnek az ilyen egyszerűen, kevés lépésből elkészíthető ételek! Alkalomra is kitűnő, de ha csak megjutalmaznád magad is készítsd bátran! Tényleg nem nagy ördöngösség, 15 perc munkát igényel!

Hozzávalók:
Tészta:
3 dkg mandulaliszt
1 dkg kókuszliszt
1 kk szódabikarbóna
2 tojás
3 dkg kókuszvirág cukor
3 dkg olvasztott kókuszolaj

Krém:
20 dkg aszalt szilva
2 dl cocomas kókuszkrém
2 dl víz
1 dkg étkezési zselatin
10 tk kókuszvirág cukor

1. a sütőt melegítsd elő légkeverésen, 175 fokra.
2. a tojásokat keverd el a kókuszvirágcukorral, majd öntsd hozzá a vizet
3. a száraz hozzávalókat mérd ki, keverd össze.
4. elegyítsd a száraz és vizes hozzávalókat, majd öntsd hozzá az olvasztott olajat
5. öntsd tortaformába, majd told a sütőbe és süsd kb 15 percig, míg aranybarna nem lesz.
6. mig sül a tészta aprítógépben aprítsd fel a szilvákat
7. a cocomas kókuszkrémet keverd el a cukorral, vízzel, zselatinnal és melegítsd meg, de csak melegítsd, hogy feloldódjon a zselatin és a cukor, ne főzd!
8. keverd bele az aprított szilvát, majd hűtsd hűtőbe tehető hőmérsékletűre
9. öntsd a szintén kihűlt tortaformában várakozó tésztára és tedd hűtőbe legalább fél órára, míg a krémed "megdermed"
10. Jó étvágyat! :-)




2013. szeptember 16., hétfő

Paleo népszerűsítés lépten-nyomon! :-)

2013. szeptember 12., csütörtök

Egyszerű, tojásmentes paleo kenyér

Nagyon sok küzdelmem van a tojásmentes paleo ételek elkészítésében. Egy paleós, ha tojásvásárlásban gondolkozik, 30 tojásnál kevesebbel nem is jön ki a piacról. Elképzelhetetlen a tojás nélküli sütés, hisz a maglisztek, amikkel dolgozunk tojás nélkül nagyon nehezen ragaszthatóak. 

A - remélhetőleg átmenetileg - tojásmentességre utalt paleósoknak jövök egy egyszerűbb, összeborogatós recepttel.

Hozzávalók:

1,5 dl víz
80 g lenmagpehely
40 g mandulaliszt
15 g lenmagliszt
15 g útifűmaghéj
1 cs tk só
1 tk aszkorbinsav
1 tk eritrit
1 cs tk szódabikarbóna

1. előmelegíted a sütőt 180 fokra, légkeverésre állítod
2. a száraz hozzávalókat és a vizes hozzávalókat külön összekevered.
3. gyorsan dolgozol, mert hamar bedagad
4. akkor dolgoztál jól, ha szépen, lazán elsimítható a kenyérsütő formádban a tészta
5. nyugodtan teheted sütőlapra is, ropogós lesz a kérge
6. 35-40 perc alatt készre sül

Kérem a visszajelzéseket!!!!!! :-)










Csoda csoki keksz

Megint csak gyorsan elkészíthető sütikével jövök. Uzsonnás dobozban is jól mutat és egy tartalmas leves mellé is az ebédhez. Ma a csajok csirkeraguleves mellé vitték. Frissen fogyasztva ropogós, másnapra omlósra bepuhul. Egy dologra figyelj, iszonyú finom, nem tudsz belőle eleget sütni!!!!

Hozzávalók 12 db kekszhez:

I. rész
10 dkg őrölt mandula
3 dkg gesztenyeliszt
3 dkg kókuszliszt
2 dkg kókuszvirágcukor
2 g útifű maghéj
3 dkg olvasztott kókuszzsír
2 kisebb egész tojás + 1 tojás sárgája

II. rész
3 dkg kókuszvirágcukor
1,5 dkg holland kakakópor

1. Az első részben felsorolt hozzávalókat összekevered, majd hűtőben pihenteted 10 percig. Sokszor időspórolósan 5 percre fagyasztóba dugom :-)
2. A hűtőből kivéve a tésztába nagyjából beledolgozod a  II. rész összekevert hozzávalóit. Így márványos külsejű és belsejű, imitt-amott csokisabb kekszet kapsz!
3. Pogácsákat formázol és sütőpapírral bélelt sütőlapon 15 perc alatt, 175 fokon megsütöd.





2013. szeptember 5., csütörtök

Sárgabarackos túrótorta

Gyorsan elkészíthető tortát ajánlok figyelmetekbe. A túrót tojásfehérje - TOTU - helyettesíti. A sárgabarackrémre egyszerűen csak vegyes gyümölcsöt is sorakoztathatsz, nem feltétlenül kell plusz krémet készíts.

Tészta:



30 g mandulaliszt
8 g kókuszliszt
1 kk szódabikarbóna
3 tojás
30 g kókuszvirág cukor

Túró krém:

1 doboz cocomas kókuszkrém
1/2 citrom leve
1 citrom héja
10 g kókuszvirág cukor
100 g Totu
5 g utifűmaghéj

Sárgabarack krém:

30 dkg sárgabarack lekvár
9 g étkezési zselatin

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra 
2. A lisztet és a szódabikarbónát keverjük össze
3. A tojást keverjük habosra a cukorral
4. Apránként elegyítsük a kettőt
5. Sütőpapírral kibélelt formában, süssük kb. 15 percig
7. A formából vegyük ki és míg hűl készítsük el a krémet
8. A kókuszvirág cukrot keverjük el a kókuszkrémben
9. A totut törjük össze villával, keverjük bele a citrom levét és a héját
10. Elegyítsük a két krémet, majd keverjük hozzá az útifűmaghéjat
11. Két piskótalap közé is tehetjük a krémet, vagy csak a piskótára. Mehet vissza a hűtőbe dermedni, míg elkészítjük a sárgabarack krémet
12. Én lekvárt használtam, de bármilyen gyümölcs pürésítésével elkészíthető. Még hidegen hozzákevertem a zselatin, lassan felmelegítettem, majd ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, rátettem a túrókrémre és visszatoltam hűlni a hűtőbe:-)




 


Itt van az ősz, itt van újra...:-)

Némi várakozás után a héten kezdetét vette a nyári nyugalmat követő, feszített tempójú rohanás. A laza nyáron, étkezéseket vontunk össze és hagytunk ki, sok gyümölcs fogyott, így napi szintű, nagy főzőcskézések nem voltak.

Hétfőtől ismét elkezdődött a heti menü tervezése, minél hatékonyabb, gyorsabb elkészítése, dobozolása. Akinek fejtörést okoz, annak segitségül íme egy kis ötletbörze :-)

Reggeli otthon:

- Főtt tojás, virsli, friss zöldségekkel (adalékanyag és tartósítószermentes, bio virsli)
- tojásrántotta, friss zöldségekkel
- tojáslepény tonhalkrémmel (1 tojás és 1 ek vízzel tojáspalacsintákat sütök, majd ketchuppal kikevert tonhallal töltöm)
- zabkása (kompromisszum! Zabtejben, némi fahéjjal, vaníliával felfőzöm a zabot)
- szendvics
- zabtej puffasztott amarántpehellyel (kompromisszum)
- paleopehely mandulatejjel (gesztenyelisztből készíthető reggeliző pehely)

Tízórai, uzsonnára csomagolva:

- Kakaós csiga, fahéjas csiga
- csokis, lekváros keksz
- mandula keksz (mandulaörlemény és banán összekverésével, kis pogácsákat formálva, 15-20 perc alatt megsütjük)
- parizeres szendvics zöldségekkel (karcagi mindenmentes bio parizer)
- brokkolis-tojáskrémes szendvics
- csokis muffin

Ebéd:

- H.: Citromos pácolt csirkecomb, édes burgonyával, friss vegyes salátával
- K.: Pörkölt, basmati rizzsel gyerekeknek, apának, nekem pedig édesburival (a basmati rizs nem paleo csak alacsony szénhidráttartalmú!)
- Sz.: Pöri még mindig színre lép, most tökfőzelékkel
- Cs.: Csajoknak, apának tonhalas tészta, nekem pedig túrós tészta (gesztenyelisztből készült tészta totu túróval)
- P.: Húsgombócleves, palacsinta (isteni a gesztenye lisztből készült palacsinta fahéjas kókuszcukorral töltve, próbáld ki!! )

Vacsora:

A reggelinél felsorolt ételek kerülnek az asztalra, vagy a frissen főzött másnapi ebéd.


Kompromisszumot kellett kössek, időnyerés célzattal, így levesek csak önálló fogásként szerepelnek hétköznap lsd. pld. a pénteki menüt.  Így főként hétvégén van csak jelen leves az asztalon. Könnyebbség még, hogy olyan ételek is kerülnek az asztalra, amelyek a másnapi ebédnek és fő összetevőjeként szerepelnek. Például a keddi pörkölt más körettel jelenik meg szerdán. Vagy a tésztával kínált bolognai ragu másnap pizzán is jól mutat. Kemény kérgű, 40 dkg-os kenyeret, kétszer sütök egy héten. Ez kitart egész hétre.