2014. július 23., szerda

Mókás paleo sütik

Dorina és Rebeka Halimbán töltik a hetet sulis táborban. Első ottalvós táboruk ez, apától, anyától távol...jajjajjaj de várom, hogy hazaérjenek...Csütörtöki programjuk szerint a délelőttöt strandon töltik. Adrienn, - osztálytásrsuk anyukája - leutazik, hogy erősítse a felnőttek táborát a strandon. Ügyeskezű anyukaként meglepetés muffint süt a strandoló, kiéhezett gyerekeknek. Én pedig az ételallergiásokat mosolyogtatom meg.

Hozzávalók kb. 15 db sütikéhez: 

8 tojás
55 g kókuszliszt (finom)
110 g kókuszvirág cukor
1 tk útifű maghéj liszt
1 tk szódabikarbóna
2 ek kókusz olaj

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, légkeveréses funkcón.
2. A tojások alapos elkeverését követően, csomómentesen hozzákeverjük a szárazanyagot, majd végül az olajat.
3. Szilikonos formába töltjük, kb. egy ujjnyi vastagságban
4. 10 perc alatt készre sütjük (ne tovább, mert úgy jársz, mint én a mosolygós 2. sütésemmel, amikor a túlsütéstől barnább lett a kelleténél :-) )
5. A formába töltést követően a sütikék tetejét csokipasztilla darabokkal díszítettem :-)





2014. július 11., péntek

Paleo zsemle

A kezdő paleósok számára óriási nagy lökést jelent az átállási időszakban, ha sikerül összefutnia egy igazi, száraz, ropogós külsejű, laza szerkezetű, világos színű paleo zsemlével. Jó hír, hogy a péksütemény iránti sóvárgás lassan, de fokozatosan alább hagy vagy teljesen megszűnik! Addig pedig íme ajánlatom:

Hozzávalók:

2 kisebb méretű tojás
1 tk konjak liszt
7 ek mandula őrlemény (nem teljesen zsírtalanított, hanem zsíros)
1 tk útifűmagliszt
1 ek low carb tápióka liszt
2 tk kókusz liszt (finom szemcsés)
1 tk arany lenmagpehely
1/2 tk só
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk borkősav
2 ek kókusz olaj

Elkészítés:

1. először a tojást elkeverjük a konjak lisztel és néhány percre állni hagyjuk
2. amíg sűrűsödik, összekeverjük a száraz hozzávalókat és hozzáöntjük a tojásos masszához
3. végül a kókusz olajat kanalazzuk hozzá
4. picit - akár hűtőben - pihentetjük a tésztát. Kb. 5- 10 perc
5. vizes kézzel zsemlét formálunk, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük
5. 180 fokon, légkeverésen, kb. 30 perc alatt készre sütjük!



2014. július 10., csütörtök

Gyors epres, csokoládés pohárkrém

Így a nyár derekán, amikor időnket inkább a szabadban töltenénk, nem a konyhában és ha mégis pocakunk édességet diktál, az a cél, hogy ne kelljen hosszú időt a forró sütő mellett tölteni. Erre jók a pofon egyszerű pohárkrémek.

És nem mellesleg, kitűnő fagyi alap!

Hozzávalók:

2 dl kókuszkrém
2 dl víz
3 ek eritrit
2 tk konjak liszt
1 tk eritrit
3 tk 20-22 %-os holland kakaó


Elkészítés:

1. Első lépésként a vizet a kókuszkrémmel, eritrittel melegítsd össze. Semmiképpen se forrósítsd, forrald.
2. Külön, alaposan keverd el a konjak lisztet, eritritet és a kakaót,
3. majd keverd hozzá a kókuszos alaphoz
4. Hagy hűlni, egyre inkább besűrűsödik
5. Kanalazd pohárba rétegezve akár úgy, hogy csokikrém, eperdarabok, tejszínhab és megint csokikrém, eperdarabok, tejszínhab és így tovább.

Tejszínhabot a legegyszerűbben úgy készítesz, hogy 2 dl hideg cocomast alaposan elkeversz 1-2 tk eritrittel, majd hideg habszifonba teszed. Belecsavarsz 1 patront, majd jól összerázod és már nyomhatod is! :-)